Üniversitelerde Eğitim Sistemleri

Üniversite eğitimi gelişmiş ülkelerde veya gelişmekte olan ülkelerde alınması gerekilen eğitim alanlarının başında gelmektedir. Ülke geneli eğitim yüzdesi ortaokul-lise alanında fazla ise üniversite alanında alınmış eğitim iş hayatı ve kariyer planlamasında büyük önem taşımaktadır. Aksi durumda yani ülke geneli eğitim yüzdesi lise-üniversite alanlarında ağırlıklı ise yükseklisans veya doktora gibi sistemler düşünülebilir. Üniversite eğitimi, bundan önceki eğitim sistemlerine göre farklılık göstermektedir.

Üniversite Eğitim Sistemi Çeşitleri

Üniversitede alınan eğitimler daha çok pratik ve teknik alanlar üzerine olmaktadır. Bu alanlardaki eğitimler sonucunda kişi iş hayatında bu eğitimleri uygulayabilmektedir. Üniversite alanında talebin fazla olması durumu beraberinde birçok giriş koşulları da getirmektedir. Üniversite eğitimi almanın koşulları; herhangi bir lise ve dengi okullardan mezun olmuş olmak, açıktan lise ve dengi okul bitirmiş olmak ve üniversite giriş sınavlarından gerekli puan türlerinden girilecek olan bölümün puan koşullarını taşımak. Bu koşulların yerini getirilmesi sonucunda kişi üniversiteye girmeye hak kazanacaktır.

Üniversite eğitim çeşitleri üçe ayrılır; örgün öğretim (birinci öğretim), ikinci öğretim ve uzaktan öğretim.

Örgün Öğretim (Birinci Öğretim)

ders çalışma, örgün öğretim, üniversite okumak

Belirli şartların sağlanması durumunda kazanılan üniversitenin eğitim sistemidir. Örgün öğretim senelik 2 dönemden oluşmak üzere hafta sonları tatil olmaktadır. Pazartesi ve cuma günleri arası gündüz eğitim verilmektedir.

İkinci Öğretim

ikinci öğretim, üniversite eğitimi, üniversite

Genellikle örgün öğretim süresi hafta içi akşam 5'e kadar sürmektedir. Fakat ikinci öğretim akşam alınan eğitim sistemidir. Örgün öğretime göre çok bir farkı yoktur. En belirgin fark ise harç ücretidir. Örgün öğretim ile benzer özelliği aynı diplomaya sahip olabilmeleri ve aynı hocalardan ders görebilme imkanlarıdır.

Uzaktan Öğretim

uzaktan öğretim, online eğitim, üniversite eğitimi

Örgün ve ikinci öğretim gibi kampüse gelme zorunlukları yoktur. Yapılan sınavlara katılıp başarılı olmak bu eğitimi tamamlamak için yeterlidir. Canlı, görüntülü ve sesli olarak derslerin işlendiği ve katılımcıların istedikleri zaman bunları tekrar izleyebileceği bir eğitim sistemidir. İleri düzey ülkelerde uygulamada olan bu sistem, en modern donanımları mevcut olan eğitim sistemidir. Çalışan bireylerin hem iş hayatı hem de öğrenimlerini devam ettirebilmelerini sağlamaktadır. Kampüse ulaşım sorunlarını ortadan kaldırır. Mekan ve zamandan bağımsız hareket edebilmeleri olanağı ile eğitimin 7/24 internet aracılığıyla gerçekleştirilebilmesini sağlar. Daha çok online eğitim mantığında çalışır.

mezuniyet, üniversiteden mezun olmak, diploma

Üniversite eğitimizden mezun oldunuz, şimdi ne yapacağınıza karar verme vakti.