Yeni Bir İşte Nasıl Başarılı Olunur?
Ne zaman birisi yeni bir işte çalışmaya başlasa, öncelikle işe alım sürecinden geçer ve olabildiğince etkili olma beklentisi içerisine girer. Birçok şirkette işe alım süreci yaklaşık bir hafta sürer. Yeni bir işte nasıl başarılı olunacağını işe girmeden öğrenemezsiniz. İş yerinin yapısı, çalışanların demografik yapısı gibi yeni bir işte başarılı olmanıza engel olabilecek birçok etken vardır.
Yeni bir işe başlarken ilk hafta iş arkadaşlarının, işlerin işleyişinin ve kullanılan araçların tanınma haftasıdır. Daha sonra kişi yeni görevinde işlerini yürütmesi için yalnız bırakılır. İşe alım ve işe alışma sürecindeki bir hafta kesinlikle işte yetkinleşmek için yetersizdir. Deneyimlerime göre ve birçok kaynak yeni görevinde etkili olabilmek için kişinin yaklaşık altı aya ihtiyacı olduğunu söylemektedir. Açıkçası ben etkili olunabilmesi için gereken zamanın azaltılabileceğine inanıyorum. Aynı zamanda bir bakış açısı değişikliğinin de olması gerekiyor. İş sahibi de bu süreci sahiplenmeli.
Yeni işte başarılı olabilmek için nerede ve nasıl etkili olunması gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Yeni bir işte başarılı olabilmek için 5 kural nedir?
Bir hesap tablosu oluşturun.
Birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınıza ve iş planınıza odaklanın
İşinizde direkt olarak iletişim içinde olacağınız kişilerin kademesine bakmadan insanların özetini çıkarın. Bu özet sizin yöneticileriniz, çalışma arkadaşlarınız, sekreteriniz vb. şeklindeki kişilerden oluşur.
Bütün çalışanlarla bir toplantı ayarlayın.
Toplantı sırasında kendinizi tanıtın, insanları tanıyın ve başarılı olmak için onlara nasıl yardım edebileceğinizi sorun.
İş tanımına tekrar bakın.
Büyük ihtimal becerileriniz ve iş beklentisi arasında boşluklar olacaktır. Emin değilseniz işe alma uzmanınız ile iletişime geçerek kontrol edin. Boşlukların notlarını alın.
Boşlukları belirlemek için bir eğitim planı hazırlayın.
Yeni bir işte başarılı olmak için eğitime önem vermelisiniz. Şirket içi bütün eğitimlere kaydolun. Eğer dışardan eğitim ihtiyacınız varsa bunu işe alım uzmanınızla lütfen konuşun. Dış eğitimlere öncelikle iç eğitimleri bitirdiğinizde gidin. Düzenli aralıklarla çalışma arkadaşlarınızdan ve yöneticinizden geri bildirim isteyin.
Önem taşıyan noktaları belirleyin ve işe alım uzmanınızın beklentilerini karşılayın.
Gelişiminiz ve performansınız hakkında samimi bir sohbet edin ve aynı zamanda bunlarla ilgili not da alın.
Yukarıdaki adımları yeni işe başladığınızdan itibaren ilk 100 çalışma günü boyunca tekrar edin.
Eğer yukarıdaki planları takip ederseniz rekor sürede yeni işinize entegre olursunuz.
Bir iş arıyorsanız veya mülakata gitmeyi planlıyorsanız ne olacak? Mülakata gitmeden önce aklınızda bu taslak olsun. İşe alım uzmanına eğer işe alınsaydınız neler yapabilirdiniz onu açıklayın.
Mülakatınız daha ilgi çekici hale gelir ve bu da işe alım uzmanına işi gerçekten istediğinizi ve çalışma temposuna uyum sağlayabileceğinizi gösterir.