Yeni Mezun Ne Yapmalı?

Yeni mezun kelimesini öğrencilik görevini bitiren ve artık iş dünyasına yönelme vakti gelen insan topluluğu olarak tanımlanır. Mezunlar iş başvuruların da ilkokul, ilköğretim, orta öğretim, lise, yüksek okul ve fakülte mezunları olarak değerlendirilir.

Yeni mezun kelimesini öğrencilik görevini bitiren ve artık iş dünyasına yönelme vakti gelen insan topluluğu olarak tanımlanır. Mezunlar iş başvuruların da ilkokul, ilköğretim, orta öğretim, lise, yüksekokul ve fakülte mezunları olarak değerlendirilir.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2018 senesinde istihdam edilen kişi sayısı önceki yıla göre 984 bin kişi artarak 28 milyon 188 bin kişi oldu. İstihdam edilen kişilerden 8 milyon 647 bini ilkokul, 5 milyon 411 bini ilköğretim ve ortaöğretim, 5 milyon 747 bini ise lise mezunu. İstatistikte yüksekokul ve üniversite mezunu sayısı ise 6 milyon 420 bin kişi.

Yeni mezun üniversiteliler için istihdam olanağı sağlayan mesleklerde ilk sırada %79,4 istihdam oranıyla mühendislik alanı yer alırken %78 oranıyla da veterinerlik mesleği de ikinci sırada bulunuyor.

Karamsarlık ve Eleştiri

Yeni mezun olarak hayata bir sıfır geride başladığını düşünen birçok mezun var. Öncelikle mezunlar daha okulu bitirmeden hayalindeki işi yapamama endişesiyle karamsarlığa kapılıyor. Okulu bitirince iş başvurularındaki olumsuz yanıt ve beklentinin altında yer alan ücretler mezunları karamsarlığa ve güvensizliğe itiyor.

En büyük eleştiri ise işverenlere yapılıyor.  Eleştirinin başında ise tecrübeli eleman arayan işverenlere kimse bize iş vermezse biz nasıl tecrübe kazanacağız kelimesi yatıyor. Birçok yeni mezun bu sebeplerden ötürü kendini daha en başta değersiz hissetmeye başlıyor. Gideceği iş mülakatlarında heyecanlanıp kendini iyi bir şekilde ifade edemiyor.

Yeteneklerinin Farkına Varmak

Yeni mezun yeteneklerinin farkına varmalı ve kendini yetenekleri doğrultusunda geliştirmeli. Örneğin; tarih bölümünden mezun olan bireyler alanına göre Osmanlıca öğrenmeli, kitap okumalı, makale yazabilme ve sunum yapabilme yeteneklerini hedefleri doğrultusunda geliştirmeli.

Çekingen Olma Atılgan Ol

Birçok yeni mezun etrafına, akrabalarına, arkadaşlarına işe ihtiyacı olduğu nu söyleyememekte. Yakınlarınızda herkese iş aradığınızı söylemelisiniz. Hatta sosyal medyada aktif olup iş başvurusu yapacağınız sayfalara üye olarak sayfalardan iş takibi yapmalı çekingen değil atılgan olmalısınız.  Yeni mezun olarak kaybedecek hiçbir şeyiniz yok.

Etkili Bir Cv Çok Önemli

Yeni mezun olarak kendinizi çok iyi bir şekilde tanıttığınız bir cv hazırlamalısınız. Cv hazırlamak ile ilgili eğitimlere katılıp bu konuda profesyonellerden yardım almalısınız. Bu konuda İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz online eğitimler veriyor. Alacağınız CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi mutlaka size fayda sağlar.

Araştırma Yapılmalı

Çalışmak istediğiniz meslek ile ilgili araştırma yapmalısınız. Sadece yeni mezun olarak mezun olmamalısınız. Yurt içi ve yurt dışı iş alanlarının şartlarını ve yapılabilirlik düzeylerini iyi öğrenip ona göre iş başvurularında bulunmalısınız. Yeni mezun olarak hakkında herhangi bir bilgi ve birikiminiz olmayan işlere başvurmamalısınız. Mezun olmadan önce yapmak istediğiniz meslek ile ilgili öğrenebileceğiniz kadar fazla bilgi öğrenip mezun öğrenci olmaya hazırlık yapmalısınız.

Yazar: Hüseyin Karadeniz