Yeni Mezun Sendromu
En değerli şey sizsiniz. Bu yüzden kendinize zaman ayırın, yalnız kalmayı sevin. Arkadaşlarım okuyor ya da çalışıyor diyerek kendinizi eve kapatmayın. Sevdiğiniz aktiviteleri, tek başınıza da yaparak yeterince eğlenebilirsiniz.
Yaklaşık 15-20 yıl rutin olarak devam eden eğitim hayatının sona ermesi yeni mezun sendromu kavramını karşımıza çıkarıyor. Uzmanlara göre, mezuniyetten sonra görülen depresyon, kaygı bozukluğu, ciddi sorunlar teşkil ediyor ve kişinin sosyal yaşamını doğrudan etkiliyor. Bu etkiler kiminde genç yaşta ağaran saçlar olarak ortaya çıkarken, kiminde ise eve kapanma, başarısızlık kaygısı, kendini suçlama duygularıyla ön plana çıkabiliyor. Bu sürece hazırlıklı olmanız için, karşınıza çıkabilecek sorunları sizin için derledik.
Mesleğinizi Küçümsemeyin
İş bulamama kaygısı sizi üzebilir. Geçmişte yaptığınız seçimlerden dolayı kendinizi suçlayabilir ve pişman olabilirsiniz. Unutmayın ki uzun süren işsizlik süreci her meslekte karşımıza çıkabilir. Mesleğinizi küçümsemeyin, siz küçümserseniz herkes küçümser.
Akrabalarınızla Yüzleşmeye Hazır Olun
“Artık mezun oldun ne zaman çalışmaya başlıyorsun? , “Sizin sektörde iş bulmakta zor. Bu devirde üniversite okuyanlar da işsiz. Sen şimdi okulu bitirdin de ne oldun?”, “Evlilik ne zaman?” gibi söylemlerle yüzleşmeye hazır olun. Tebessümünüzü çantanızda taşımayı ihmal etmeyin. Bu gibi söylemlere verebileceğiniz en güzel cevap, bu durumdan kaygı duymadığınızı karşı tarafa hissettirmek olacaktır.
Reddedilmeyi Öğrenin
Yapacağınız iş görüşmelerinde elbette olumsuz geçenler olacaktır. Ama siz tebessümünüzü daima çantanızda taşıdığınız için bu durumdan etkilenmeyecek ve bir sonraki görüşme için kolları yeniden sıvayacaksınız. Unutmayın ki, başımıza gelen her şey bize yeni şeyler öğretmek içindir. Reddedilmeyi öğrenmek, size güç katacak ve zamanla kendinize olan güveninizi arttıracaktır.
Boşluğa Düşmeye Hazır Olun
Okul yok, iş yok, pazartesi sendromu yok derken kendinizi eve kapatmayın. Sosyalleşmeyi ve sosyal medyaya bırakmayın. Sorumluluklarınız azalmışken bu anın tadını çıkarın.
Sabretmeyi Öğrenmenin Tadına Varın
Bu süreçte karşınıza türlü insanlar çıkacak ve onlarla iletişim kurmak zorunda kalacaksınız. Üniversite hayatınızdaki “öğrenci işleri birimi”, mezun olduğunuz zaman karşınıza “insan kaynakları departmanı” olarak çıkacak. Bazen randevularınız ertelenecek, bazen iş görüşmesi sonucunuz size iletilmeyecek. Böyle durumlarda fevri davranıp sert söylemlerde bulunmak size yakışmaz, hakkınızı kibar bir dille arayın, tebessümünüzü takının ve beklemeye devam edin.
Umudunuzu Asla Kaybetmeyin
Unutmayın ki, her doğan gün yenidir. Olumsuz sonuçlanan her iş görüşmesi sizi bir sonrakine daha iyi hazırlar.
Sistemli Olun
KPSS, ALES, YDS. Hepsiyle Nasıl baş ederim diye düşünmeyin. Faaliyete geçin. Sistemli ve programlı olarak çalışmalarınıza başlayın. Çalışmalarınızı eğlenceli hale getirin. Kendinizi motive etmek için hedeflerinizi, başarılarınızı ve kat ettiğiniz yolları bir kağıda yazın.
Kendinize Vakit Ayırın
En değerli şey sizsiniz. Bu yüzden kendinize zaman ayırın, yalnız kalmayı sevin. Arkadaşlarım okuyor ya da çalışıyor diyerek kendinizi eve kapatmayın. Sevdiğiniz aktiviteleri, tek başınıza da yaparak yeterince eğlenebilirsiniz.
Yeni Mezun Sürecinizi Değerlendirin
Kendinizi ne kadar geliştirebilirseniz ufkunuz o kadar açılır, çok yönlü düşünmeye başlarsınız. Bir enstrüman ile ilgilenin. Düşünce kitapları okuyun. Kurslara, seminerlere katılın. Hayır, bu çok uzak bir fikir değil. Nasıl olacak diye düşünmeyin. Bir arama motoru kadar yakınınızda. İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitimler programlarına katılın ve sertifika sahibi olun. Reddedildiğiniz firmalara “kaybettiğiniz kişiye dönün de bir bakın istedim” deyin.
Yazar: Büşra Çiftçi