Yeni Mezunun İş Arama Serüveni

Üniversite zamanlarında bu soruyu hiç düşünmemişizdir, çünkü o zamanki tek amacımız diploma. O diplomayı alınca ne yapacağımızla ilgili en ufak bir fikrimiz bile olmayabilir. Muhakkak okuduğumuz bölümle ilgili bir şeyler yapacağızdır ama ilk olarak nerede iş tecrübesi kazanacağız?

Çoğumuz iyi bir üniversite eğitimi alabilmek için ilkokuldan itibaren çalışmaya başlarız. Neden koştuğumuzu bilmediğimiz bir maratondur aslında bu süreç. Geldik üniversiteye. Üniversitede önce ne olduğunu anlayamaya çalışırız. Zor gelen birçok şey olur. Aileden ayrılmak, dersler, hocalar, yurt, yeni bir çevre, yeni bir okul, yeni arkadaş çevresi derken vize final ve büt ilk dönem bitmiş. Bir bakmışız sene bitmişiz. Tekrar bakmışız hiç bitmez dediğimiz üniversitenin son zamanlarına gelmişiz. Her şey yolunda, dersler tamam. Sonuçta hak ederek diplomamızı alırız. Fakat bilmeyiz ki esas uzun maraton burada başlıyor…

Hangi Sektörde Çalışacağız?

Üniversite zamanlarında bu soruyu hiç düşünmemişizdir, çünkü o zamanki tek amacımız diploma. O diplomayı alınca ne yapacağımızla ilgili en ufak bir fikrimiz bile olmayabilir. Muhakkak okuduğumuz bölümle ilgili bir şeyler yapacağızdır ama ilk olarak nerede iş tecrübesi kazanacağız? Okulda öğrendiğimiz teorik bilgileri nerede pratiğe dökeceğiz, burası bilinmez ve öngörülemezdir. Bu kararı hemen vermemiz zordur çünkü amaç ne iş olursa olsun çalışmak işe başlamaktır bir an önce…

Önce Özgeçmişimizi Hazırlayalım

Evet. Mezun olduk ailemizin yanına döndük, biraz kafa dinledik. Dinledik ama öyle tatildeki gibi değil. Aklımızda hep aynı soru, akrabaların sorusu da hep aynı. Nereye gitsek aynı cümle kafamızda dönüp dolaşıyor, bütün bu karmaşanın içerisinde hemen oturup cv’mizi hazırlamaya başlıyoruz. Cv hazırlama derken iş bulma siteleri gibi tüm hepsine başvurumuzu bırakıyoruz. Yeni mezun olup da bu lafı işitmeyen yoktur sanırım. Cevap hazır “girdim ama öylesine”. Doğrudur gerçekten girmişizdir ama deneme amaçlıdır bu giriş. Buradan da pek sonuç alamayız şimdilik

Kendimizi Geliştirmek için Kurs /Eğitim Arayışı

İş arama maceramız devam ederken bir yandan da zaman su gibi akıp geçmektedir. Bu güzelim zamanı artık daha fazla boş geçirmek istemeyiz ve kendimizi geliştirmek için bir yerlerde eğitim araştırmalarına başlarız. Aynı zamanda bir yerlerde ücretsiz olarak staj yapma araştırmalarımızda başlamıştır. İşte bu andan sonra artık kapılar yavaş yavaş açılır. Henüz bir kazancımız olmasa da çok derin bir tecrübe edinemiyor olsak da başlamışızdır bir şeyler yapmaya.

İlk Mülakata Gitmek

Eğitim alıp ücretsiz staj çalışmaları yaparken artık iyi bir haber gelir bizi bulur. Abc firması xyz mezunu arıyormuş. “Oh be sonunda” deriz ve arayan firmayla randevulaşırız. Belirtilen saat ve günde ilk mülakat deneyimimize uçar adımlarla gideriz. Görüşmede her şey güzel işyeri iyi sigorta var ama işveren yeni mezun olduğumuz için çok asgari bir maaş teklif ediyor ve yapacağınız işin aslında tam bir tanımı da yok. Bir elimizde diplomamız bir elimizde kırılmış hayallerimiz eve geri döneriz

İş Arama Sürecimiz Devam Eder

İlk mülakata gittikten sonra diğer yapacağımız iş görüşmeleri için artık rahatızdır. Bir yandan yeni eğitimleri araştırır, diğer yandan yeni iş imkânları için seferber olmaya başlamışızdır. Aklımıza yatan her iş için başvuruda bulunup görüşmeye gideriz. Bir olmaz iki olmaz derken bir bakmışız umduğumuz olmayan bir işte çalışmaya başlamışız.

Artık Bir İşimiz Var

İş bulma süreci kimi için 3 ay kimi için 6 ay kimi için 1 sene sürer. Herkes için uzundur, çünkü belirsizlikle dolu zamanlar normal akışında değildir yeni mezun için. İş arama maceraları sonucunda ilk işimizde çalışmaya başlamışızdır İlk başta her şey gene biraz yabancıdır ama çok kolay alışılır yeni çalışma ortamına... Fakat bir sene sonrası gene belirsizdir yeni mezunun.

Bir gün tüm bu düşüncelerle oturur ve düşünür. "Keşke mezun olmadan önce, diplomayı alınca ne yapacağımla ilgili biraz düşünebilseydim" der. Sudan çıkmış balık yeni mezun olayına dönüşmemek için bir şeyler yapmalıyız. Üniversite sonrası hayatımızı okuldayken planlarsak birçok yeni mezunun düştüğü boşluğa düşmeyiz halde hangi sektörde çalışmak istediğimizi, nasıl bir iş yapmak istediğimizi, maaşımızı ve yaşamak istediğimiz yeri/oradaki imkanları araştırıp değerlendirelim.

Yazar: Neslihan Çalış Kurya