Yeniliğe Karar Vermek
Kararlarımızı doğru verebilmek ve sapmadan ilerlemek öz saygımızı da arttıracaktır. Gelişimimize istikrarla yürümek devamında vereceğimiz kararlarımıza da yansıyacaktır. Bir kere adım attığımızda ve bir değişim başlattığımızda değişim gelecektir.
Şimdimizi yeniliğe açabilmenin yolu şüphesiz ki, karar verebilmektir. Hayatımızın huzuruna yenilikleri çağırabilmek için ise eski düşünce ve karar kalıplarınız konusunda esneyebilmek en önemli unsurlardan biridir. Yeniliğin getirdiği heyecanı da bir bitişin verdiği üzüntü kadar kabul edebilirsek yenilik kapılarını aralamak daha kolay olabilir.
Bilinçaltı
Bilinçaltımız eskiyi bırakıp yeni hedeflerimize doğru yol almak istemeyebilir. Bilinçaltınız konfor noktasından çıkacağını düşünmekle programlanışsa yeniye doğru bir akış sağlayamayacaktır. Konfor alanından çıkmak istememe dürtüsü bizi kapalı hale getirebilir. Biriktirme enerjisini, eski alışkanlıkları bırakıp yeniye başlayamama durumları oluşabilir. Evet, hayır kavramlarını istemediğimiz alanlarda kullanmak kararlılığımızdan bizi döndürebilir. Kararsız bir birey hedefini belirlemesinde güçlük yaşar ve istikrarlı bir şekilde belirlediği karara doğru ilerleyemez.
Karar Vermek Ne İsteğimizi Bilmekten Geçer
Ne istediğimizi bilmek ve verdiğimiz kararın devamında varacağımız yeri hissedebilmekten geçer. Kendi alanımızı belirleyebilmek, istediklerimizin net olması istikrarımızı arttıran unsurlardır. Hedeflerimiz ve istediklerimizi belirlerken içinde yeniliğe karar vermek ile ilgili problemler yaşıyorsak gerçekten hedefimizin bizim hedefimiz olup olmadığını sormak en doğru adım olacaktır. Kararımıza netlik getirmek istiyorsak bu kararı neden istediğimizi kendimize sormamız önemlidir.
Bu Kararı Niye Verdim?
Bu kararımı gerçekleştirdiğimde neler hissedeceğim? diyebilmek motivasyonumuzu arttırır. Kararlarımızı doğru verebilmek ve sapmadan ilerlemek öz saygımızı da arttıracaktır. Gelişimimize istikrarla yürümek devamında vereceğimiz kararlarımıza da yansıyacaktır. Bir kere adım attığımızda ve bir değişim başlattığımızda değişim gelecektir. Eskiyi bırakabilme esnekliğimiz arttıkça, yeni başlangıçlarda kendimize alışma sürecinde izin verdiğimizde, değişimi sevebilir duruma gelebiliriz.
İstediğiniz şeylerin hayatınıza gelebilmesi için alanlar oluşturun. Öğrendiklerinizi, bildiklerinizi bırakın. İşinize yaramayan bilgiler, eşyalar, yiyecekler, bazen insanlar. Bırakın ki yeni kararlarınızın yerini bulabileceği yerler açılsın. Yalınlaşın ve sadeleşin. Kararsızlıkla harcadığınız zaman, karar verdiğiniz anlardan daha fazladır. Zamanınızı çoğaltmak istiyorsanız, azaltın. Vaktinizi çoğaltabilmek için, önceliklerinizi doğru seçin. Az bazen çoktur. Kararlarınızı yazın, öncelik sırası belirleyin ve ona göre ilerleyin. Kendinize çok fazla hedef koyarsanız, bölünürsünüz. Enerjinizi önceliğinize verin.
Kararınızı Benimseyin
Ulaşmak istediğiniz noktayı düşleyin. Kararınıza giden yolculuktaki aşamaları sevin. Aceleci davranmayın. Aşamaların verdiği dersleri, mükemmelin olmayacağını, düşebileceğinizi sindirin. Kendinize şans verin. Kendinize şans vermeye başladığınızda, engel diye baktığınız şeylere bakış açınızı değiştirdiğinizde dönüşüm başlayacaktır. Potansiyelinizi açığa çıkarma kararını bir kere verdiğinizde farkındalığınız peşinizi bırakmayacaktır. Sabrın ve akışın gücüne güvenmeye başladığınız anda kararınızın olacağına da güvenmeye başlayacaksınız.
Karar vermenin doğru zamanı kararın verildiği andır. Karar verildiği an oluşum başlar. Gerisi sizin harekete geçmenize kalmıştır. Motivasyon kaynakları yaratın. Bilinçaltınızı programlayın. Kararınıza engel olan düşünceleri dinlemeye başlayın. Ulaşmak istediğiniz noktaya erişiminizi bilinç üstünüz mü karar veriyor? Yoksa bilinçaltınızın konfor alanından çıkmak istememesi mi? Ulaşmak istediğiniz noktaya ulaşamama sebebiniz siz misiniz? Yoksa dış etkenler mi? Engellerin olması sizi nasıl etkiler? Kararınızda bir kere başarısız olmuşsanız, bir daha başarısız olacağınızı size kim söylüyor?
Dinleyin
İçinizde size olmayacak diyen bir ses varsa, bunu bir de inancınıza sorun. İnancınız olacağının ışığını yaktıysa, istediğiniz şeyi düşlerken heyecanınız artıyorsa ve yapabileceğinize inancınız varsa ‘olmayacak’ diyen içinizdeki dış etkene aldırmayın. Dış etkenler, sizin kararlılığınızı ölçmek içindir. Ne kadar istikrarlıysanız bun bozacak o kadar etken çıkacaktır önünüze. Denemekten, değişimden, henüz gerçekleşmemiş durumlar için kendinizi ikna etmeyi, öz saygınızı bırakırsanız. Kararınıza ilerlediğiniz kademe de sizi yarı yolda bırakacaktır. Kararlarınız size aittir. Yapabileceğinizi de yapamayacağınızı da size ancak siz söyleyebilirsiniz.
Yazar: Melisa Kayabaşı