Yetersizliğime Engel Olmayın!
“Hepimiz engelli adayıyız” sözüne katılmayanımız yoktur fakat uygulama aşamasında ne kadar yeterliyiz. Aracımıza park yeri ararız ve eğimli rampayı kapatacak şekilde yer bulduğumuzda her zaman bir bahanemiz vardır. Yarım saate çıkacağım, yoğun bir yer değil pek kullanılmıyor vs. Çevre ve doğaya yıllardır müdahalelerimize rağmen hala yaşanılabilecek güzel bir yer olarak bizleri karşılıyor. Ama engelliler için gittikçe yaşanılmaz bir hale geliyor ve bunu yine engelli adayıyız diyen biz insanlar yapıyoruz.
Teknoloji - Yaşam – Eğitim Üçgeni
Daha az eforla, daha fazla iş ve bunu da kısa sürede yapmamızı sağlayan tablet, bilgisayar, telefonlar… Dünya bir tık uzağımızda…

Hangi sebze, meyve hangi mevsimde yenir? Bu soruya bizler cevap verebilen son nesil olduğumuzu düşünüyorum. Sonraki nesiller her mevsim her türlü sebzeye erişebilecekler.
Dünyanın bir ucundaki insanlara kısa sürede ulaşmamız tek bir biletle sağlanabiliyor. Işınlanma insanlara ne kadar uzak geliyorsa mesafeleri bu kadar kısa süreye düşürmek de eminim bizden önceki nesillere çok uzak geliyordu.
Bu durum daha fazla insanla etkileşime girmemizi ve sosyal olarak gelişimimizi destekliyor. Hayatımızı kolaylaştırma noktasında etkisi yadsınamaz bir gerçek.
Dün ve Bugünü Karşılaştırırsak
Öğretmenlerimiz ödev verdiğinde gidip kütüphaneleri gezer ve kitap kokularını içimize çeke çeke notlarımızı alırdık. Şimdi ise kütüphanenin yerini bilmez insanlar olduk. Araştırma ve öğrenme ikinci planda kaldı artık daha iyi sunum hazırlayan ve bilgisayar kullanma becerileri bizi diğerlerinden bir adım öne çıkarmakta.

Her mevsim sebze meyve yemek güzel bir şey olsa da domates kokusu almayalı uzun zaman oldu. Ben mevsiminde kokusunu içime çeke çeke yeme taraftarıyım.
Her yere ve her şeye daha kolay ulaşmamız bizi ve vücudumuzu tembelliğe yönlendiriyor. Eskiden duymadığımız hastalıklar türemeye başladı ve altında yatan neden araştırıldığında hareketsizliğe bağlanıyor.
Engel Bu olayın Neresinde?
Ürettiğimiz ilaçlar ile çocukların daha sakin kalması amaçlanırken, yarı uykulu şekilde okula gelmeleri ve öğrenmeye hazır olmamaları. Görme engellilerin trafik ışıkları dışında hatırlanmaması. Teknoloji 4.0 konuşulurken hala en temel becerilerin tablet ve bilgisayarlarımızda app'lerin bulunmaması. Telefon ve tabletlerin kullanımı basit olduğundan zihinsel engelli çocuklara aman yaramazlık yapmasın, beni yormasın diye ellerine verilerek gününü amaçsız geçirmesi sağlanıyor. Öğrenmesinde amaç olarak kullanılsa ah ne kadar güzel olur! Kolay olan yaşantımızı daha kolay hale getiren teknoloji zor olan yaşamlar konunda çalışmalarına ağırlık vermeli.
Yazar: Hasan Egemen KALAFAT
Özel Eğitim Öğretmeni