Yüksek Lisans Mülakatında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Düşünülenin aksine iş vb. mülakatlara nazaran yüksek lisans/doktora gibi akademik camiada gerçekleşen mülakatlarda iyi bir araştırmacı profili aransa da kişinin bilgi düzeyi de çok önemli bir yere sahiptir.

Düşünülenin aksine iş vb. mülakatlara nazaran yüksek lisans/doktora gibi akademik camiada gerçekleşen mülakatlarda iyi bir araştırmacı profili aransa da kişinin bilgi düzeyi de çok önemli bir yere sahiptir.

Üniversiteler kendi web sitelerinde her ne kadar bilim sınavının olacağını yayınlasalar da mülakat tecrübelerimden yola çıkarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Sözlü mülakat çoğunlukla sözlü bir bilim sınavı anlamına gelmektedir. Peki sözlü mülakata hazırlanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Araştırma Yapın

Sözlü esnasında muhtemel karşılaşacağınız sorulardan biri hangi alanda tez/çalışma yapmak istediğiniz olacaktır. Eğer hazırlıksızsanız ve aklınıza o an gelen bir konuyu söylerseniz karşınızdaki kişi/kişiler ilerlemek istediğiniz araştırma konusuyla ilgilenen bir bölüm veya personel olmadığını söyleyebilir. Veya size o konuda çalışma yapmış bir profesörden epey zorlayıcı sorular yöneltilebilir.

İşte bu noktada yapılması gereken gitmeden birkaç gün önce ilgili üniversitenin başvuracağınız bölümündeki internet sitesinden akademik personeli ve çalışma alanlarını detaylı bir şekilde incelemek. Hatta hocaların resimlerini ve isimlerini hafızanıza kaydeder ve görüşme esnasında isimleriyle hitap edip bir de yayınladıkları makaleleri okuduğunuzun sinyallerini verirseniz çok büyük bir avantaj elde etmiş olursunuz.

Bilgilerinizi Tazeleyin

Son zamanlarda bilim sınavları yaygınlaşsa da bazı üniversiteler sözlü olarak da bilgi düzeyini ölçmeye devam etmektedirler. Peki nasıl sorularla karşılaşabiliriz? Bu tamamen bitirmiş olduğunuz bölüm ve ders içeriğiyle ilgili. Genellikle hocalar bitirdiğiniz bölümle ilgili en temel soruları sormayı tercih eder.

Örneğin; Beslenme ve Diyatetik bölümünden mezun olmuş birine gelebilecek soru başlıkları probiyotikler, diyet planlama ilkeleri, hastalıklarda beslenme tedavisi gibi belli başlı konulardır. Fakat durum bazen böyle olmayabilir. Maalesef geçmişte olduğu gibi bugün de birçok alanda liyakat sistemi gözetilmemektedir. Yani sözlü esnasında birçok garip ve zorlayıcı sorularla karşılaşabilirsiniz.

Yazar: Ayşe Seda Şenlik