Ziraat Mühendisi Vakası: Sizin Bölüm 4 Yıllık Mı?

Eğer benim gibi yeni mezun bir ziraat mühendisiysen kapı ağzında karşılaştığın komşu teyzeden, iyiliğini düşünen sevgili akrabalarından şu cümleleri mutlaka duyarsın: “Ziraat mühendisi mi? Kızım elimi sallasam bir ziraat mühendisine çarpıyor ama olsun, inşallah iş bulursun evladım“

Eğer benim gibi yeni mezun bir ziraat mühendisiysen kapı ağzında karşılaştığın komşu teyzeden, iyiliğini düşünen sevgili akrabalarından şu cümleleri mutlaka duyarsın: “Ziraat mühendisi mi? Kızım elimi sallasam bir ziraat mühendisine çarpıyor ama olsun, inşallah iş bulursun evladım“

Sen “Ziraat mühendisi olacağım!” diye yıllarını fakülte yollarında eskitirsin. Sonunda elinde kalan da teyzemin cümlesi olur. Karmaşık düşünceler içinde boğulur, karamsarlığa teslim olursun.

Bu Gerçekten Böyle Mi?

Eğer “Yarın sınavda sınıfın düzenli not tutan hanım kızını sol çaprazımdaki sıraya alayım, son geceden de bütün konuları ezberlerim zaten.” diyerek yolun sonuna kadar gelmediysen öyle değil tabii ki! Bilinçli bir ziraat mühendisi demek insan ömrünün sürdürülebilirliği demek. İnsanlara kaliteli beslenme dolayısıyla sağlıklı yaşam sunabilmek demek. Asıl mesele ne kadar mühim bir işe baş koyduğumuzun farkına varmaktan geçiyor. Yaşamın temel kaynaklarından biri olan gıdayı en verimli şekilde yetiştirmenin cevabı bizde.

Bugün bilinçsiz, ezber yöntemlerle yapılan tarım nedeniyle 1 milyar insan yeteri kadar beslenemiyor. Gıda Tarım Örgütü’ne göre 2050 yılında dünyadaki nüfusun tamamını besleyebilmek adına besin üretimimizde %70 civarında artış sağlamak zorundayız. Eğer doğanın bize sunduğu potansiyeli kullanmayı beceremezsek, açlık yıllar boyunca artacak ve insanlığın sonunu getirecek. İşte burada en büyük görev, işin matematiğini bilen biz ziraat mühendislerine düşüyor.

Ziraat Mühendisi Ve İşsizler Kervanı

İşverenler işini niye yaptığını bilen, soran, araştıran, öğrendikleriyle ve duyduğu ilgiyle bilime farklı bir bakış açısı katmayı başaran ziraat mühendisi açlığı yaşıyor. Uğraştığı işin meraklısı olanı istiyor. Eğer bu kısmı aştıysan kervandan ayrılıp arazine doğru alacağın yol seni bekliyor olacak. Buna göre kendine bir hedef belirlemen yeterli.

Ziraat Mühendisi Ne Yapar?

Dürüst bir ziraat mühendisi

  • Hangi tarlaya hangi bitkiyi ekersek bize en çok ürünü verir?
  • Bitkiyi nasıl yetiştirirsek insan sağlığına zararı dokunmaz aksine faydası olur?
  • Ne yaparsak toprağımızı kirletmeden besin elde ederiz?

gibi daha çoğaltılabilecek birçok sorunun doğru yanıtını vermek üzere çalışmalar yapar, bunun için kendini eğitir.

Mesleğin Zorlukları Nelerdir?

“Çiftçi varken ziraat mühendisi çok mu lazım? Laf olsun diye meslek çıkartılıyor başımıza!” İşte yaşanılan en büyük zorluk bu. Gün geçtikçe devir değişiyor. Her gün yeni bir bilgi kitaplara ekleniyor. Bilmiyorlar ki zaten bizim de tek isteğimiz, çiftçi amcamızdan gördüğümüzün üzerine yeni bir şeyler ekleyip daha gelişmiş bir yol izleyerek birlikte bunları başarmak. Çiftçinin ziraat mühendisine, ziraat mühendisinin de çiftçiye ihtiyacı var. Bunu kavrayabildiğimiz gün her şey biraz daha kolay olacak.

Kuralı Bil ve Bir Şeyleri Değiştir

Ben size bizim meslekte başarıyı elde etmenin tek kuralını söyleyeyim. “Doğayı sev.” Eğer para hırsıyla gözünü karartmadıysan, bir şeyleri iyileştirme niyetindeysen en güzel iş zaten senin elinde demektir sayın ziraat mühendisi. Yok ben çiftçiye çok bitki ilacı satayım, işi ticarete çevireyim böylece yolumu bulurum diyorsan geçmiş olsun. Takip ettiğin yol bir gün çıkmaz sokağa denk gelecek. Çünkü ekmek paranın kaynağını tükettiğinin farkında olmayacaksın.

Çoğu açıklamaya göre mühendis kısaca “İnsanların ihtiyacını karşılamak adına belirli bir dalda eğitim almış, uzmanlaşmış kişi” olarak tanımlanabilir. Eğer bu ihtiyaç karşılanmayıp sömürme kısmına talep devam ederse “Sizin bölüm 4 yıllık mıydı?” sorusu daha çok kulaklarda yankılanır. Yani kıymet kazanmış bir meslek grubu olmanın sırrı yine bizde saklı.

Yazar: Edanur Fırat